Ahlatcı Holding’in Büyüyen İş Hacmine Ekonomik Çözüm; HPE GreenLake Bulut Platformu

Bünyesindeki şirketlerin sürekli büyüyen iş hacimlerini en iyi şekilde yönetebilmek adına teknoloji altyapısını yenilemeye karar veren Ahlatcı Holding, HPE’nin GreenLake bulut platformu başta olmak üzere HPE’nin ProLiant sunucuları, depolama ve yedekleme sistemleri ile ağ çözümlerine geçme kararı aldı…

Bereketli Anadolu’nun parlayan yıldızı Ahlatcı Holding altın, finans, enerji, sağlık, otomotiv ve gayrimenkul sektörlerinde yer alan 43 şirketiyle hizmet veriyor. Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan Holding, 5.3 milyar doları aşan bir ihracat hacmine sahip. Holding, ana faaliyet alanı olan kuyumculuk ve altın sektörlerinde Türkiye iç pazarının en büyük tedarikçilerinden biri konumunda. Türkiye’nin altın üretimi ve ihracatı konusunda en üst sıralarda yer alan Ahlatcı Holding, 6 farklı sektörde 4 bin 350 çalışanıyla, Çorum’un istihdam kaynağıdır.

Holding dijital çağa ayak uydurmak, sürekli yenilenmek ve geleceğe yönelik yeni stratejiler oluşturmak adına bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklardan en üst düzeyde yararlanmayı hedefliyor. Değişen ihtiyaçlar doğrultusunda, müşterilerine daha etkili ve verimli hizmet sunma anlayışıyla yeni teknolojileri ve yeni çalışma modellerini tüm süreçlerinde kullanmaya özen gösteriyor.

Holding bünyesindeki şirketlerin sürekli büyüyen iş hacimlerini en iyi şekilde yönetebilmek adına teknoloji altyapısını yenilemeye karar veren BT Yönetimi Ekibi, iş ortağı PM Teknoloji’nin de önerisiyle HPE’nin GreenLake bulut platformu başta olmak üzere HPE’nin ProLiant sunucuları, depolama ve yedekleme sistemleri ile ağ çözümlerine geçme kararı aldı.

Ahlatcı Holding Genel Müdür Yardımcısı Özkan Pala, “Büyüme arttıkça yetersiz kalan altyapımızı uzun yıllardır iş ortağımız olarak gördüğümüz ve her problemimizde anında destek olan Çözüm Ortağımız PM Teknoloji ile çalışma yaparak değiştirme kararı aldık. Çözüm ortağımız bizlere HPE esnek kapasite artırımlı, HPE sistem mühendislerinin proje süreçlerinde destek verdiği GreenLake çözümünü anlatınca bu projeye başlama kararı aldık. Böylece projenin amacı olan büyüme endeksine göre altyapıyı güçlendirmek ve şirketlerimizin teknolojik gereksinimlerini yerine getirme süreçlerini başlatmış olduk” sözleriyle projenin çıkış noktasını özetliyor.

Holding’in BT altyapısının HPE GreenLake’e geçişi için HPE sunucuları, depolama ve yedekleme sistemleri, kabinetler ve ağ çözümlerinin yanı sıra HPE’nin teknik mühendis iş gücüne de yatırım yaptıklarını söyleyen Özkan Pala, sistemlerin devreye alınmasıyla birlikte gözle görünür bir hıza eriştiklerini ifade ediyor.

Pala şöyle devam ediyor: “Yeni teknoloji ve sunucuların güçlü olması operasyonlarımızın hızlanmasını sağlamakla kalmadı ayrıca yeni sistemlerin daha kolay monitörize edilmesi (izlenmesi) de mümkün oldu. Bu sayede de sistem kaynaklarını daha verimli kullanır hale geldik. Enerji verimliliğindeki tasarrufu ise önümüzdeki yıl ölçebileceğiz.”

Hem HPE hem PM Teknoloji işini çok iyi biliyor ve yapıyor

Özkan Pala neden HPE ve iş ortağı PM Teknoloji ile çalışmayı tercih ettiklerini şöyle açıklıyor: “HPE bizim stratejik teknoloji ortağımız konumunda. Uzun yıllardır veri merkezimizde HPE ürünleri kullanıyoruz. Bunun sebebi HPE’nin kurumsal noktada rakibinin olmaması, fiyat/performans noktasında çok avantajlı olması, teknolojide her zaman rakiplerinin önünde ilerlemesi, destek mühendislerinin işini çok iyi bilmesi, sistemlerdeki olası arızayı daha biz fark etmeden bizi uyarmaları, sistemlerimizin devamlılığına önem vermeleri ve bizi bir iş ortağı olarak görerek işlerimizi kolaylaştırmalarıdır.

PM Teknoloji ise bizi HPE ile tanıştıran, bir HPE çalışanı gibi bize çözümleri/ürünleri anlatan, her noktada biz ve HPE ile köprü vazifesi gören, işini iyi bilen ve bizi doğru teknolojilere yönlendiren vazgeçemeyeceğimiz bir çözüm ortağımızdır.”

Projede en doğru finansal modeli hayata geçirdik

Ahlatçı Holding projesinde sunucular, depolama, yedekleme, ağ, sanallaştırma vb çözümleri olmak üzere uçtan uca bir altyapı yenilenmesi gerçekleştirilmiş durumda. HPE Türkiye, İş Kritik ve SAP Sistemleri Çözüm Mimarı Musa Dugan, Ahlatcı Holding’deki proje süreçlerini aktararak projenin başarısının hangi unsurlara bağlı olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: “Projenin başarılı olmasını sağlayan en önemli nokta Ahlatcı Holding ihtiyaçlarının doğru algılanması ve çok hızlı büyüyen grubun bugün ve ilerideki olası ihtiyaçlarının çok doğru olarak ortaya çıkarılması ile buna uygun bir çözümün Ahlatcı Holding yatırım politikasına uygun bir finansal modele karar verilmesi olarak söyleyebiliriz.

Bu doğrultuda uzun yıllardır HPE Finansal çözümleri çerçevesinde altyapı ihtiyaçlarını karşılayan Ahlatcı Holding’e bu çözümlerin son aşaması olan kullandığın kadar öde, HPE GreenLake bulut mimarisi modelinde bir çözüm oluşturuldu. Bu sayede Ahlatcı Holding baştan çok büyük bir yatırım yapmak durumunda kalmadığı gibi, kendi veri merkezlerinde ve verilerinin dışarıya çıkma riski olmaksızın bulut mimarisini esnek ve gerektiğinde büyütülebilir ve kolay yönetilebilir bir ortamda aylık ödemeler şeklinde alması sağlandı.

Sonuç olarak Ahlatcı Holding GreenLake’i tercih ederek tek seferde yapacağı teknoloji yatırımı yerine birkaç yıla yayılan bir ödeme planı ile bütçesini zorlamadan sistemleri devreye almış oldu.”

Projeyi 5 yıllık büyümeyi öngörerek gerçekleştirdik

PM Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Akyüz de proje gereksinimlerine bağlı olarak sundukları çözümü ve projede yer alan insan gücü hakkında şu bilgileri veriyor: “Ahlatcı Holding ile yaklaşık 12 yılı aşkın süredir bir iş birliğimiz bulunuyor. Bu projede esnek kapasite ihtiyacı, ileriye yönelik büyüme, merkezi yönetim ve teknik destek hizmetleri ile finansal servis ihtiyaçları gündeme gelince sertifikasını daha önce almış olduğumuz HPE GreenLake çözümünü kuruma önerdik ve HPE ile ilerlemeye başladık.

Ahlatcı Holding’e bağlı gaz, enerji ve kuyumculuk şirketleri için yapılan SAP Yazılım yatırımı kapsamında ERP/CRM/HR çözümleri için HPE GreenLake çözümünü devreye aldık. Çözüme bağlı olarak da, 5 yıllık büyüme öngörüsü kapsamında HPE ProLiant sunucular, HPE depolama ve yedekleme çözümleri, SAN switch, Network switch, Rack Kabinet’ten oluşan ürün parkuru yatırımı yapıldı. Yanı sıra işgücü olarak da proje kapsamında müşteri destek ekibi, teknik müşteri yöneticisi, reaktif ve proaktif HPE destek hizmeti sunuyoruz. Ayrıca kuruma HPE tarafından özel atanmış müşteri ekibi kontrolünde kapasite kullanımı, günlük tahsis raporu, talep edilen ve kullanılan günlük raporların alınması ile destek planlama ve inceleme gerçekleştiriliyor.”

Proje hedefleri

  • Büyüyen iş hacmine yanıt verebilecek yeni nesil altyapıya geçmek
  • Geleceği adresleyen, esnek, kolaylıkla büyüyebilir, kolay yönetilebilir sistemlere kavuşmak
  • Hızlı ve yüksek performanslı bir altyapı oluşturmak
  • Kullandığın kadar öde modelli bulut mimarisine geçmek
  • Verimliliği ve enerji tasarrufu yüksek bir altyapıyı hayata geçirmek

Proje kazanımları

  • Artan iş yükünü karşılayabilecek güçlü bir BT altyapısı oluşturuldu
  • Hızlı ve performansı yüksek bir altyapıya geçildi
  • Kolay izlenebilen, kullanılabilen ve yönetilebilen bir sisteme kavuşuldu
  • Sistem kaynaklarının daha verimli kullanıldığı bir yapıya geçildi
  • Gerektiğinde büyüyebilen, esnek bir yapı oluşturuldu

Sayılarla proje kazanımları

  • Sistem kapasiteleri artırıldığı ve özel sıkıştırma teknolojileri kullanıldığı için veri boyutunda yüzde 30’a varan tasarruf sağlandı
  • Yedek alma sürelerinde yaklaşık yüzde 40 oranında hız artışı sağlandı
  • Raporlama işlemleri daha hızlı yapılarak iş verimliliği sağlandı
  • Sistem kapasiteleri artırıldığı ve özel sıkıştırma teknolojileri kullanıldığı için veri boyutunda yüzde 30’a varan tasarruf sağlandı
  • İş süreçlerinde eskiye oranla zamandan yüzde 30 oranında tasarruf sağlandı
  • İş süreçlerinde eskiye oranla insan gücünde yüzde 50 oranında tasarruf sağlandı



Haber ve Duyurulara Dön